La Diputació de Barcelona fa una nova immersió en el futur de la pagesia

Data:
Autor: Redacció BCN Smart Rural

En una jornada de reflexió i debat amb experts celebrada ahir al Parc Rural del Montserrat, la corporació va aprofundir en l’elaboració del Pla d’Acció pel Relleu Agrari de les comarques barcelonines.

Aquest dijous, 7 de setembre, la Diputació de Barcelona va organitzar una jornada de reflexió i debat destinada a explorar les accions que s'haurien de promoure des de l'àmbit local per facilitar la incorporació de nous emprenedors al sector agrari de les comarques barcelonines, amb un focus especial en les fórmules de traspàs i mentoria entre pagesos que cedeixen el relleu i persones que volen treballar al camp. L’esdeveniment va tenir lloc al Casal de Cultura de Collbató i forma part integral del Pla d'Acció pel Relleu Agrari que la corporació està impulsant per fomentar un canvi generacional en el sector.

La sessió va aplegar una vintena d'experts i professionals de diversos àmbits relacionats amb l'agricultura i la ramaderia al cor del Parc Rural del Montserrat. Aquest grup heterogeni va incloure pagesos, acadèmics, formadors, tècnics municipals i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DACC), a més de membres de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Tots aquests participants van explorar i debatre les causes, els reptes i les necessitats del relleu generacional al territori.

La presentació de la jornada va anar a càrrec de Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona. En la seva intervenció, va destacar la necessitat d’adoptar des de l’àmbit local polítiques públiques integrals i inclusives que permetin fomentar les accions més rellevants per promoure una nova generació pagesa.

A continuació, Anna Claret, investigadora de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va dinamitzar un taller participatiu amb l’objectiu de concretar les polítiques i les accions necessàries per assegurar que la pagesia sigui una activitat econòmica viable, atractiva i socialment reconeguda. Entre les propostes per fomentar el relleu al sector agrari plantejades pel grup d’experts, van destacar la protecció del sòl agrari per donar garanties de continuïtat i d’inversió als nous emprenedors, l’establiment d’impostos o taxes sobre les terres que no es treballin, i el disseny de programes de suport a la mentoria pagesia, que haurien d’incloure la figura del ‘mentor pagès’, així com l’assessorament empresarial i productiu de les persones que s’incorporin. Gràcies als seus coneixements i la seva experiència com a dinamitzadora de grups de treball, Claret va poder guiar els participants en l'exploració de solucions i estratègies que impulsin el relleu agrari i assegurin un futur sostenible per a la pagesia de les comarques barcelonines.

Per a més informació sobre el Pla d’Acció pel Relleu Agrari que impulsa la Diputació de Barcelona, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona i coordinadora de l’estratègia BCN Smart Rural.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

 

Sobre l’estratègia BCN Smart Rural

BCN Smart Rural és l'estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari de la demarcació. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa conjunta s’ubica a l’avantguarda de les accions que les dues institucions estan promovent amb horitzó 2030, tant en matèria agrícola com alimentària, i s’alinea especialment amb la campanya “Del Camp a la Taula” (de l’anglès, “From Farm to Fork”), que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.

La visió de BCN Smart Rural és posar al centre de l’agenda política del territori el dret a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat per a tota la ciutadania. I, per aconseguir-ho, col·labora amb els ajuntaments interessats en impulsar aquest model agroalimentari en els seus pobles i ciutats.

Per a més informació sobre l’estratègia BCN Smart Rural, podeu escriure  a bcnsmartrural@diba.cat