El Parc Agrari de la Conca d’Òdena uneix forces amb la Xarxa de Bancs de Terres

Data:
Autor: Redacció BCN Smart Rural

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena uneix forces amb la Xarxa de Bancs de Terres

 

L’adhesió suposa un impuls decisiu per a la recuperació de camps de conreu en desús a l’Anoia.

 

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO) ha fet un pas decisiu cap a la revitalització dels camps de conreu en desús amb la seva integració a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona. Aquesta adhesió, liderada per Pilar Queralt, presidenta del PACO i alcaldessa de Jorba, reafirma el compromís de l’Anoia amb l’agricultura sostenible, la seguretat alimentària i la conservació del paisatge, tot contribuint a la prevenció d’incendis forestals.

La iniciativa va néixer d’una assemblea el 28 de novembre del 2023, on es va proposar la creació d’un banc de terres dedicat a la gestió de les finques abandonades. Des d’aquell moment, s’han dut a terme accions clau per consolidar aquesta visió i millorar l’ús dels recursos agrícoles de la zona.

En una sessió de treball celebrada ahir es va delinear el pla d’acció per implementar aquest projecte ambiciós. Amb el suport del personal tècnic del Consell Comarcal de l’Anoia i la Xarxa de Bancs de Terres, es van establir objectius i directrius per a una gestió eficaç de les parcel·les en desús. Entre les actuacions acordades durant la reunió destaquen les trobades amb els ajuntaments que formen part del PACO per compartir les dades de l’inventari de terres recuperables en els seus municipis. A més, es celebraran jornades divulgatives amb l’objectiu d’informar els propietaris de terres agrícoles i fomentar la seva participació en la iniciativa.

Amb l’adhesió a la Xarxa, el PACO obre un ventall d’oportunitats per a finques actualment en desús, establint una visió de futur compartida amb la Diputació de Barcelona i els diferents ajuntaments i actors del territori. Amb 188 hectàrees disponibles i un potencial de 2.847 hectàrees a recuperar, el PACO es perfila com un referent en la gestió de recursos agraris a la província de Barcelona. Aquestes dades demostren l’ambició de l’espai agrari per transformar parcel·les abandonades en zones productives i incrementar la producció local d’aliments.

 

Sobre el Parc Agrari de la Conca d’Òdena

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, promogut per la Diputació de Barcelona, és un espai fonamental per a l’activitat agrícola i ramadera a l’Anoia. Format per 15 municipis que sumen una població de 83.527 persones, el PACO disposa de 34.741 hectàrees per a conreus i pastures, el que representa el 33% de la superfície agrària gestionada en els nou espais agraris de la província.

El parc també està integrat pel Consell Comarcal de l’Anoia, l’Associació de Comerç i Restauració, l’Associació de Productors i l’Associació d’Agents de Promoció Turística de la Conca d’Òdena. A més, el Col·lectiu Eixarcolant hi juga un paper fonamental, aportant suport tècnic i humà en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles.

En total, les comarques barcelonines compten amb nou espais agraris gestionats, dels quals, sis s’han creat amb al suport de la Diputació de Barcelona: el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc Rural del Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Parc Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix i el Parc Rural del Prepirineu Català.

Per a més informació sobre els bancs de terres inclosos en la Xarxa de Bancs de Terres, podeu escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —