“Vull deixar el terreny a qualsevol persona que estimi la terra i la sàpiga treballar”

Data:
Autor: navarrompr

Conxita Enrich busca a través del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat una persona que pugui fer-se càrrec de les 12 hectàrees que té en propietat gràcies a una herència familiar.

Conxita Enrich

Conxita Enrich (1953) és propietària de 12 hectàrees a Castellbell i el Vilar. Ella és la setena generació que hereta la casa on viu ara juntament amb les terres que vol deixar a “qualsevol persona que estimi la terra i la sàpiga treballar”. Busca una persona que pugui fer-se càrrec d’aquest terreny i disposi del temps necessari per tenir cura de totes les necessitats que un cultiu productiu exigeix. Amb aquest objectiu, la Conxita s’ha posat en contacte amb el Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat, un projecte que assessora tant a propietaris de terres com a pagesos que busquen nous espais per cultivar fruites i verdures, amb la finalitat de reactivar camps abandonats. “Ara farà ben bé 5 o 6 anys que no hi ha ningú treballant cada dia les terres”, diu Conxita. Abans s’encarregava el seu pare qui treballava els cultius de forma respectuosa amb la terra, sense emprar cap mena d’insecticida químic. A la Conxita li agradaria trobar a algú que tingués aquesta visió ecològica. “Sé que el Banc de Terres m’ajudarà a trobar algú que mantingui les terres en bon estat”, comenta Enrich, una iniciativa que va descobrir gràcies a l’Ajuntament de Marganell i que ja ha recomanat a altres propietàries de terres. Enrich afegeix que li agradaria “poder anar a recollir una petita part de la fruita dels arbres que hi ha ara”. Abans hi tenia perers i pomeres, però ara ja només queden un parell de noguers i un caquier als qui té molta estima. Conxita es mostra molt agraïda de poder comptar amb el servei del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat, qui està segura que trobaran una persona “que vingui i ho mantingui net i cuidat”.

 

Quan era petita la Conxita sempre ajudava el pare i la mare a l’hort, on va aprendre l’art de la terra. Ara en té un al costat de la casa seva, que el cuida i treballa per consum propi i pels hostes que la visitaven a Cal Jepet de la Calzina, juntament amb les seves gallines d’ous blaus.

 

Sobre el Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat

El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat ajuda als propietaris de terres i/o interessats a arrendar-ne, un seguit de serveis gratuïts: contacte entre les dues parts, acompanyament tècnic, assessorament jurídic, formalització de contracte, etc. No només són els propietaris i arrendataris els que surten beneficiats d’aquest projecte, sinó que també s’obtenen beneficis a escala social i mediambiental, com ara la reducció del risc d’incendis forestals, la preservació del paisatge, la revitalització del món rural i l’aposta pels productes de proximitat per combatre el canvi climàtic.

 

El Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat és un dels bancs de terres que formen part de BCN Smart Rural, l’estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari de la demarcació.