Se celebra el primer microcurs d’horta ecològica organitzat pel Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat

Data:
Autor: navarrompr

Aquestes formacions s’han adreçat a joves que volen incorporar-se a l’activitat agrària i per la pagesia en actiu interessada a fer la transició cap a l’agricultura ecològica.

El passat divendres 22 i dissabte 23 d’octubre va tenir lloc al Bruc i a Castellbell i el Vilar la primera formació en horta ecològica organitzada pel Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat. La dotzena de persones assistents van aprendre sobre els recursos imprescindibles per posar en marxa una horta ecològica i van poder visitar una explotació ecològica d’horta en actiu.

Foto grup

Durant la primera sessió de les càpsules formatives del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat, celebrada a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Bruc, les persones assistents van poder descobrir quins són els conceptes bàsics de l’agricultura ecològica. La ponència va anar a càrrec de la investigadora de l’IRTA Carmen Biel, i les seves explicacions van generar interessants debats al voltant de conceptes com agricultura i ecologia.

 

En el segon dia de formació, dissabte 23 d’octubre, l’alumnat va visitar l’explotació agrària de l’Hort d’en Puig, una horta ecològica molt interessant situada en una finca a Castellbell i el Vilar (Bages). En aquest espai de 3 hectàrees d’horta ecològica, el gestor de l’explotació, Nil Puig, va explicar com va néixer el projecte, els aspectes tècnics dels cultius d’horta en ecològic, com fer control de plagues, com funciona una explotació d’aquestes característiques, etc. Aquest primer microcurs d’horta ecològica va finalitzar amb un dinar popular de productes de la terra i de proximitat. 

Visita de camp

El segon microcurs girarà entorn el conreu ecològic de la fruita seca i l’olivera i tindrà lloc els dies 5 i 6 de novembre. Durant la primera sessió (divendres 5 de novembre), s’explicarà què cal per posar en marxa una explotació de fruita seca ecològica, mentre que durant la segona sessió (dissabte 6 de novembre) s’explicarà com engegar l’explotació d’una finca ecològica d’oliveres per elaborar oli ecològic.  

Aquests cursos són gratuïts, però cal inscriure’s en aquest formulari: https://forms.gle/1qJ9fb8bXUFLxhGi8


 

Aquestes formacions s’organitzen en el marc de BCN Smart Rural, l’estratègia de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari del territori, i estan cofinançades per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’objectiu del Banc de Terres del Parc Rural del Montserrat és posar en contacte els propietaris de finques abandonades o en desús i persones que busquen terres per conrear, i donar el suport tècnic i jurídic que millor s’adapti a les necessitats d’ambdues parts.

 

Fotos: Pere Navarro | Diputació de Barcelona