221005_Treballs recuperacio_900px_PereNavarro_0
Camp abandonat a Castellbell i el Vilar. PERE NAVARRO I DIPUTACIÓ DE BARCELONA

La Diputació de Barcelona aposta per la recuperació de camps abandonats

Una nova actuació de la Xarxa de Bancs de Terres preveu el restabliment de l’activitat agrària a 22 hectàrees actualment en desús a les comarques barcelonines.

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya ha començat una nova fase dels treballs de recuperació de camps abandonats a les comarques barcelonines. I ho ha fet amb una actuació que reforça les actuacions de gestió forestal i recuperació d’antigues pastures que es van dur a terme l’any passat en catorze finques del Berguedà, el Moianès i Osona. Però si en aquella ocasió les intervencions es van concentrar en Àrees de Gestió Prioritària (AGP) per a la prevenció d’incendis al bosc, ara el focus es posa en la reactivació de l’activitat agrària. Concretament, es volen recuperar 22 hectàrees que es troben repartides en cinc finques situades a les comarques de l’Anoia, Bages, Baix Llobregat i Osona. La iniciativa s’emmarca dins l’estratègia BCN Smart Rural i compta amb una inversió de 34.500 euros.

L’objectiu principal dels treballs en curs és millorar la idoneïtat d’algunes de les finques disponibles a la Xarxa de Bancs de Terres i preparar-les per a la seva entrada en producció. Amb aquesta finalitat, s’estan duent a terme cinc intervencions molt diferents:

  • L’actuació a l’Anoia consisteix en estassar i desbrossar un antic prat aforestat que es troba al municipi del Bruc i d’aquesta manera incrementar la superfície de pastura disponible per alimentar un petit ramat de vaques de la raça Bruna que cuida un ramader en extensiu. 
     
  • Al Bages es vol ajudar a una parella de joves que volen posar en marxa un projecte d’horta ecològica a Castellbell i el Vilar. 
     
  • Els treballs a la finca del Baix Llobregat s’orienten perquè una altra parella jove pugui iniciar el seu projecte d’agricultura comunitària en uns camps en desús a Esparreguera. En aquest cas coexistiran els cultius de secà i regadiu i la iniciativa es basarà en els principis de l’economia circular.
     
  • Per últim, a Osona, es vol facilitar la consolidació de dos projectes d’emprenedoria ramadera a dues finques diferents de Sora. Un d’ells preveu la recuperació d’antigues pastures perquè les pugui gaudir un ramat d’ovelles en règim extensiu. I l’altre el lidera la propietària d’una empresa familiar que es dedica a l’agricultura i ramaderia regeneratives.

Per a més informació sobre els treballs de recuperació de camps abandonats que s’emmarquen en l’estratègia BCN Smart Rural, podeu escriure a Pere Navarro, enginyer de territori de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

 

— Redacció BCN Smart Rural —