Participa al Banc de Terres del parc Rural del Montserrat

Data:
Autor: Ajuntament d’Abrera

Busques terra per a conrear? Tens terres disponibles? L’Ajuntament d’Abrera, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, està treballant en un projecte per a la recuperació de les terres agràries abandonades o en desús al municipi. L’objectiu és evitar l’abandonament de les terres de conreu i el manteniment del mosaic agroforestal dels entorns de Montserrat.

Per a fer-ho possible es posa disposició dels propietaris de terres i/o interessats en arrendar-ne, un seguit de serveis:

  • Un servei jurídic per a la redacció i aprovació dels contractes d’arrendament.
  • Un servei tècnic d’informació i acompanyament per a propietaris i interessats en arrendar terres.
  • Un espai web amb informació de les terres disponibles (informació només accessible per als usuaris registrats).
  • Suport en la realització dels treballs de recuperació de terrenys abandonats.

Presentació del projecte 

Per a més informació us podeu adreçar a la reunió de presentació del projecte, que tindrà lloc el dijous 10 d’octubre a l’auditori de la Casa de Cultura d’Olesa de Montserrat a les 19 h. Si hi esteu interessats, comuniqueu la vostra assistència per telèfon (934 022 614) o correu electrònic (bancdeterres@diba.cat),  abans del dijous 3 d’octubre de 2019. Les xerrades continuaran el dia 15 al Bruc, el 17 a Piera i el 24 a Sant Vicenç de Castellet.

 

Imatge eliminada.
Font: Ajuntament d’Abrera 2019

La iniciativa del Banc de terres forma part del projecte europeu BCN Smart Rural cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), amb la voluntat de posar en contacte els propietaris de terres i persones que busquen terres per conrear, i donar el suport tècnic i jurídic que millor s’adapti a les necessitats d’ambdues parts.

Per als propietaris de les terres, els avantatges de participar en un banc de terres van des de poder millorar i revalorar el seu terreny, com també fer possible el lloguer de les terres i per tant, treure’n un rendiment econòmic, a banda també de disposar d’una terra ben gestionada i minimitzar el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, per als pagesos o futurs pagesos, els avantatges van des de la possibilitat de poder disposar d’un terreny agrícola per desenvolupar el seu projecte fins a la possibilitat d’ampliar la seva explotació agrària. En el cas dels futurs pagesos, se’ls dona la possibilitat de testar la seva activitat abans de crear el seu propi negoci.

 Els municipis participants en el Banc de terres del Parc Rural del Montserrat, i que es reparteixen entre les comarques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, són Abrera, el Bruc, Castellolí, Collbató, Esparreguera, els Hostalets de Pierola, Marganell, Olesa de Montserrat, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.