Presentació del Banc de terres del Parc Rural del Montserrat

Data:
Autor: Ramon Viladomat - DIBA - Premsa i Comunicació. Economia - Medi ambient - Magazines de ràdio i televisió

El Parc Rural del Montserrat, l’associació de municipis situats a l’entorn de la muntanya de Montserrat per promoure noves iniciatives econòmiques en aquest territori, especialment en el desenvolupament agrari, presenta el Banc de terres, un projecte per recuperar i posar en valor terrenys agrícoles que estan en desús o abandonats, posar-los novament en activitat i facilitar el seu accés a nous productors. Les presentacions es faran en quatre municipis del Parc Rural durant aquest mes d'octubre en les quals estan convidats a participar-hi tant els propietaris de terres com els seus potencials arrendataris.

Camps de conreu de Collbató, al Parc Rural del Montserrat Foto: Diputació de Barcelona
Camps de conreu de Collbató, al Parc Rural del Montserrat
Foto: Diputació de Barcelona

La iniciativa del Banc de terres forma part del projecte europeu BCN Smart Rural cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), amb la voluntat de posar en contacte els propietaris de terres i persones que busquen terres per conrear, i donar el suport tècnic i jurídic que millor s’adapti a les necessitats d’ambdues parts.

Per als propietaris de les terres, els avantatges de participar en un banc de terres van des de poder millorar i revalorar el seu terreny, com també fer possible el lloguer de les terres i per tant, treure’n un rendiment econòmic, a banda també de disposar d’una terra ben gestionada i minimitzar el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, per als pagesos o futurs pagesos, els avantatges van des de la possibilitat de poder disposar d’un terreny agrícola per desenvolupar el seu projecte fins a la possibilitat d’ampliar la seva explotació agrària. En el cas dels futurs pagesos, se’ls dona la possibilitat de testar la seva activitat abans de crear el seu propi negoci.

La presentació del Banc de terres es farà en quatre sessions durant aquest mes d’octubre en quatre dels municipis del Parc Rural adreçades a propietaris de terres i les persones interessades en arrendar-les, en les quals s’explicaran els serveis que se’ls ofereix a través del banc de terres de cara a facilitar els acords entre ambdues parts, molt especialment en el cas que es tracti de terres que actualment estan abandonades o en desús. La primera trobada serà el dia 10 d’octubre a Olesa de Montserrat, per continuar el dia 15 al Bruc, el 17 a Piera i el 24 a Sant Vicenç de Castellet.

Camps de conreu de Collbató, al Parc Rural del Montserrat Foto: Diputació de Barcelona
Camps de conreu de Collbató, al Parc Rural del Montserrat
Foto: Diputació de Barcelona

Els municipis participants en el Banc de terres del Parc Rural del Montserrat, i que es reparteixen entre les comarques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental,  són Abrera, el Bruc, Castellolí, Collbató, Esparreguera, els Hostalets de Pierola, Marganell, Olesa de Montserrat, Piera, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

El Banc de terres del Parc Rural del Montserrat forma part del projecte BCN Smart Rural, projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) del programa FEDER, impulsat per la Diputació de Barcelona conjuntament amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte té com a finalitat donar noves oportunitats de desenvolupament del conjunt de territori rural no metropolità per  frenar la despoblació i la desaparició d’un sector econòmic d’economia verda com és el l’agrosilvopastoral, així com facilitar nous recursos productius als sectors forestal, energètic i alimentari.  


 

Agenda presentacions Banc de terres

Dijous, 10 d’octubre. 19 h. Auditori de la Casa de Cultura. Olesa de Montserrat

Dimarts, 15 d’octubre. 19 h. Sala de Plens Ajuntament el Bruc

Dijous, 17 d’octubre. 19 h. Sala d’actes Teatre Foment Piera

Dijous, 24 d’octubre. 19 h. Auditori de la Biblioteca Sant Vicenç de Castellet